Acasă / Companii
Comuna Horodnic de Sus este asezata in partea de vest a orasului Radauti , la o distanta de 6 km de acesta. Din punct de vedere geografic localitatea este situata intre limita de vest a podisului Sucevei, intre raurile Suceava si Sucevita, ocupand o pozitie centrala in depresiunea Radauti. Ca vecini asezarea se margineste la nord cu comuna Horodnic de Jos, la nord – vest cu comuna Voitinel, la vest dealurile Obcinei Mari, la sud comuna Marginea, la sud – est comuna Volovat, iar la est cu orasul Radauti. Ca artera de comunicatie principala se poate mentiona soseaua de interes european care vine de la granita de nord a tarii si leaga satul Horodnic de Sus cu comunele Voitinel, Vicov de Jos, Vicov de Sus, Putna spre nord si Marginea, Dealul Iederii, Clit spre sud. Totodata asezarea este legata de orasul Radauti prin drumul comunal, peste dealul Orsoi, care duce direct in oras dar si prin drumul comunal care duce in soseaua Marginea – Radauti. In ceea ce priveste dimensiunile comunei Horodnic de Sus aceasta se intinde pe o distanta de circa 10 km lungime est - vest si circa 3 km latime. Suprafata este de 5200 ha in care se regasesc suprafetele agricole, suprafete locuite, imas comunal si drumuri. Pe teritoriul comunei se regasesc 1594 locuinte cu anexe gospodaresti aferente.
Populatia comunei Horodnic de Sus este de 4890 de locuitori care traiesc în 1600 de gospodarii. Datorita asezarii geografice, sub poalele padurii, o parte din locuitori se ocupa cu exploatarea lemnului pornind de la exploatarea acestuia în padure, transportat, debitare cherestea , iar ca produse finite – mobilier de bucatarie si dormitor. In comuna exista 2 gatere mari si un numar de 4 instalatii de debitat mici care folosesc atat energie electrica de la reteaua generala cat si energie produsa de generatoare proprii. Foarte multi locuitori lucreaza in constructii ca zidari, dulgheri si tinichigii.
Ca artere de comunicatie principale putem mentiona soseaua de interes european care vine de la granita de nord a tarii si leaga satul nostru cu comunele Voitinel, Vicov de Jos, Vicov de Sus, Putna spre Nord si Marginea, Dealul Iederii, Clit spre Sud.
Deasemenea este legata de orasul Radauti prin drumul comunal, peste dealul Orsoi, care duce direct în oras si drumul comunal care duce în soseaua Marginea- Radauti.În ceea ce priveste dimensiunile comunei Horodnic de Sus putem arata ca se întinde pe o distanta de circa 10 km lungime est-vest si circa 3 km latime.
Comuna se întinde pe o suprafata de 5200 ha în care se regasesc suprafete agricole, suprafete locuite, imas comunal si drumuri.
Pe teritoriul comunei se regasesc 1594 locuinte cu anexe gospodaresti aferente .
Constructiile si anexele gospodaresti se încadreaza în arhitectura traditionala locala cu acces direct la drumurile existente si este în totalitate electrificata.
Comuna Horodnic de Sus este o asezare veche, datând din timpul orânduirii feudale, a voivodatului Moldova.A luat nastere pe mosia manastirii Calugarita situata în partea de vest a comunei Horodnic de Jos, manastire care a fost construita de urmasii lui Alexandru cel Bun – domnul Modovei.Primii locuitori ai comunei Horodnic de Sus au fost adusi ca si clacasi pe mosia acestei manastiri de unde se trage si numele de origine slava a comunei de Horodnic,care în limba slava înseamna gradina.
Denumirea de Horodnic de Sus se pare ca vine de la faptul ca principalele asezari ale comunei au fost cladite pe coasta dealului Orsoi.
Comuna de sine statatoare pâna în anul l950, a fost desfiintata si trecuta ca sat component al comunei Horodnic.
În anul 2003 prin divizarea comunei Horodnic , a redevenit comuna Horodnic de Sus .
Populatia comunei este de peste 4980 locuitori din care 340 de etnie roma.
Autoritatea administrativa locala a comunei este Consiliul local Horodnic de Sus care are urmatoarele atributii specifice:
• activitatea autoritatii publice locale se întemeiaza pe principiile autonomiei locale si consultarii cetatenilor în probleme de interes deosebit;
• autonomia locala se realizeaza prin Consiliul local ca autoritate deliberativa si primar ca autoritate executiva;
• raporturile dintre administratia judeteana si cea locala au la baza principiile autonomiei, legalitatii si colaborarii în rezolvarea problemelor;
Persoana de contact /Functia: Cosovan Mihaela Cristina
Telefon persoana de contact: 0230.415.311
Cod Unic de Inregistrare: 15562708
Nr. Inregistrare: -
Nume legal firma: Primăria Horodnic de Sus
Produse sau servicii: proiecte
investitii
Metode de plata: Transfer bancar