Acasă / Companii
Originea numelui comunei Grojdibodu a fost interpretata in diferite feluri de anumiti cercetatori. O interpretare este aceea ca se traduce in “ vadul vitelor”, dupa forma in care este mentionat in mai multe documente din secolul al XVI – lea si al XVII – lea. Aceste forme sunt Gajdibrod, Gavojdibrod, Gavojdi Brod, Gavojdibrodul si Gabajdibrod. Dupa formele documentare aratate mai sus se crese ca este vorba de modificari fonetice provocate de o sincopa si metafaza: Grojdibod, Gavojdibrod prin faze intermediare asa cum este de pilda din Pobrota – Probota. Etimologia pe care o presupune este totusi “vadul vitelor”.
Prima mentiune documentara a comunei apare in anul 1545 pe 15 iulie, hrisovul domnului Mircea Ciobanul in limba slavona, prin care se confirma
posesia lui Badea Cluceru Craciun logofatul asupra satului Gajdibrodul cu tot hotarul, cu baltile lui, proprietate pe care a obtinut-o unul de la altul sub forma de vanzare – cumparare. Un alt document in care este mentionat numele Grojdibodului sub forma de Gavojdibrod este cel datat de Petru cel Tanar la 13 februarie 1559 – 1568.
Grojdibodu, comuna componenta a judetului Olt, dispune de posibilitati de dezvoltare, in primul rand din punct de vedere agricol avand un mare potential datorita resurselor ce le intalnesti in acest spatiu. Numarul mare de utilaje agricole si apropiere de judete importante reprezinta un atu pentru intreprinzator ce doreste sa construiasca o benzinarie, dar si sa dezvolte targul saptamanal agroalimentar. Exista conditii optime pentru o revitalizare a activitatilor economice, culturale si de alta natura pe plan local care va asigura relansarea economica a comunei, investire de capital pentru realizarea urmatoarelor obiective : accelerarea procesului de privatizare, stabilirea populatiei, reducerea ratiei somajului prin crearea de noi locuri de munca ; calificarea si recalificarea fortei de munca pentru meserii cerute de piata muncii, dezvoltarea
sectorului agricol si zootehniei si industrializarea pe plan local a produselor proprii.
Comuna este asezata in zona de campie si se preteaza pentru viticultura (120 ha vita nobila cultivata – posibilitati de extindere pe 200 ha) si legumicultura (se cultiva 50 ha, dar se poate extinde la 100 ha). In acest sens se cauta investitori pentru a reinfiinta culturile ecologice. Zona mai este ocupata de 500 ha porumb, 1200 ha grau, 250 ha orz, 300 ha pepeni, 500 ha floarea soarelui, 50 ha furaje si 1500 ha plante tehnice. Sistemul de irigatii este functional in totalitate.
Zootehnie – 200 bovine, 300 caprine, 2700 ovine, 2500 porcine si 550 cabaline si se cauta investitori in vederea formarii unor puncte de colectare si valorificare a tuturor produselor animaliere. Comuna are fostele sedii CAP – fiind ideala pentru investitii in agricultura, zootehnie oferindu-se si facilitati precum : drum asfaltat, electricitate, apa curenta, 300 ha terenuri pentru concesionare.
Turismul este un segment neexploatat. Existenta plantatiilor viticole poate crea un turism sezonier. De asemenea se poate dezvolta pescuitul sportiv pe 3000 ha pe Dunare.
Evenimente locale :
Ziua comunei si balci comunal – 21 Mai
Piata saptamanala – sambata
Competitie memorial fotbalistic – luna august
Persoana de contact /Functia: Iovancea Doru
Telefon persoana de contact: 0764.260.602
Cod Unic de Inregistrare: 5148360
Nr. Inregistrare: -
Nume legal firma: Primaria Grojdibodu
Produse sau servicii: - Proiecte
- Investitii
Metode de plata: Transfer bancar