Elena David - cercetătoarea ICSI va face parte din juriul salonului de inventică de la Bruxelles

Publicat
03/31/2016 - Ioan Ștefănescu

 Elena David, cercetătoarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Criogenie şi Tehnologii Izotopice (ICSI) din Râmnicu Vâlcea este prima româncă invitată să facă parte din juriul prestigiosului salon internaţional de inventică EUREKA-INNOVA, de la Bruxelles.
Cu un palmares impresionant format din 50 de medalii de aur şi argint, 14 invenţii şi cereri de brevete în domeniul mediului şi energiei doar în ultimul deceniu şi 140 de lucrări ştiinţifice publicate peste hotare, Elena David a fost desemnată în 2012 şi 2014, la saloanele de la Geneva şi Bruxelles, cel mai bun cercetător-femeie din lume. Cu toate acestea, cercetătoarea din Râmnicu Vâlcea pare să fi atins abia recent cel mai înalt vârf al succesului, odată cu invitaţia de a face parte din juriul EUREKA-INNOVA de la Bruxelles, Elena David fiind prima româncă care a devenit jurat al prestigiosului salon de inventică. 
Vâlceanca este în prezent şi unul dintre cei mai „curtaţi” cercetători din România, dar ideea de a părăsi plaiurile natale nu-i surâde, în ciuda faptului că este conştientă de toate avantajele pe care le-ar avea dacă ar lucra pentru un institut de renume din Europa.


“Cea mai importantă solicitare a venit de la un grup de olandezi care au insistat să merg la ei să supervizez programul de masterat şi doctorat din cadrul acelui institut, pe o perioadă de mai mulţi ani. Financiar, oferta a fost extrem de tentantă, mai ales dacă e să fac o comparaţie cu banii pe care îi primeam atunci de la Institut, dar am refuzat-o, din mai multe motive. Aşa a fost să fie”, a spus Elena David. 
Cercetătoarea româncă e printre puţinele femei din lume care şi-a asumat rolul de coordonator al unui proiect ştiinţific, iar din 2012, de când a fost onorată pentru prima dată cu distincţia pentru cel mai bun cercetător-femeie din lume (n.r. distincţia acordată de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale–WIPO), a dovedit că, în România, cercetarea nu mai este un apanaj al bărbaţilor.
“Deşi am avut multe realizări, să ştiţi că am avut şi foarte multe obstacole de trecut, dar niciodată nu mi-am pus problema că ar fi ceva ce eu nu pot face. Dupa ce am primit distincţia de la Geneva, mi s-au spus foarte multe lucruri frumoase, printre care şi faptul că sunt la acelaşi nivel cu bărbaţii. Mai sunt femei în cercetare, dar majoritatea au optat să stea sub protecţia unui colectiv, nu să fie titulare de proiect. Când stai în faţă şi eşti coordonatorul unui proiect trebuie să-ţi asumi şi criticile, nu doar laudele, cam despre asta e vorba”, a mai spus cercetătoarea din Râmnicu Vâlcea. 
Printre cele mai apreciate invenţii ale româncei se numără şi înlocuitorul de gaz natural obţinut din deşeuri solide. Metoda eco de obţinere a gazului sintetic a stârnit interesul juriului salonului de inventică de la Geneva, dar şi pe cel al reprezentanţilor unor companii mari din Europa.